Het is augustus 2021. Ik kijk naar de wereld om mij heen en word verdrietig. Demonstraties, uitsluitingen, geweld, haat tegen bepaalde genders. Ben je gevaccineerd of niet gevaccineerd, ben je voor of ben je tegen. Paspoorten, prikbussen, Testen voor toegang. Heb je een andere mening, dan ben je anti. Tweespalt viert hoogtij.
In de discussies die ontstaan wordt al snel een kant gekozen, een keuze wordt voorgesteld als een keus tussen goed en slecht. Omdat ik mij graag het beeld voor houd dat niemand een slechte wereld wil, maar dat bovenstaande toch gebeurd en goed gekeurd wordt, wil ik in dit artikel graag eens in algemene zin de twee kanten onderzoeken. Wat is dan ‘goed’ en wat is ‘slecht’?
Ik denk dat het sowieso goed is om er voor jezelf eens bij stil te staan, wat vind jij goed en wat vind jij ‘slecht’. Wat gebeurd er binnen in jezelf, hoe ontvang je het woord goed en hoe ontvang je het woord ‘slecht’. Roept het een bepaald gevoel op? Echt jouw gevoel van binnen, vrij van wat je is aangeleerd, van wat je hoort, of wat je gezien hebt op tv of wat je gelezen hebt in de krant of wat hooggeplaatste leiders, politici of wetenschappers roepen. Ontdek eens het gevoel wat het bij jezelf oproept, verplaats je eens objectief in de situatie die je je voorstelt. Wat vindt JIJ en wat voel je daarbij.
Als je je verdiept in deze twee woorden, goed en slecht, kom je denk ik ook tot de conclusie dat deze een heel grote rol hebben en altijd hebben gehad. Uit de naam van het goede hebben we heel veel slechts op ons geweten. Kruistochten, oorlogen, de strijd tegen het terrorisme etc. Laten we er eens iets dieper op in gaan. Is het goede gerelateerd aan het slechte? Is het goede in strijd met het slechte? Als we kijken naar boeken, films, magazines, dan staat alles er vol van. Het goede strijdt tegen het slechte en wint altijd, zelfs in de slechtste en donkerste thrillers. Het slechte komt altijd naar boven, wordt bevochten en overwonnen (en weer opnieuw en weer opnieuw, deel 1, deel 2, etc.) Dit conflict, deze strijd zien we overal, kijk maar naar de wereld om je heen…
Zijn de twee dan verbonden aan elkaar? Is het goede echt in strijd met het slechte en of komt het ene voort uit het andere? Als je kijkt naar wat ons geleerd is, dan was het slechte in strijd met het goede en het goede streed tegen het slechte, toch? Denk er maar over na. Ik vraag mij af: als goedheid voortkomt uit iets slechts, is het dan wel écht iets goeds? Van binnen voel ik van niet. Als goedheid voortkomt uit iets slechts, dan zeg je daarmee dat goed afhankelijk is van slecht. Daarom kan het niet goed zijn. Het zijn namelijk twee totaal verschillende dingen! Het één kan de ander niet worden. Goed is iets wat totaal gescheiden is van dat wat slecht is. Dat kan niet de bedoeling zijn. Toch hebben we de twee vreselijk door elkaar gehaald en zijn we in de veronderstelling dat we moeten vechten, dat we moeten strijden. We moeten weerstand bieden, het slechte bestrijden, het slechte wegwerken om goed te zijn. Herken je dit? Goedheid wordt dan gemeten in termen van hoeveel slecht je bestrijdt. (Heb eens oog voor hoeveel wereldleiders beoordeeld worden op hoeveel slecht ze bestreden hebben) Maar ik concludeer in de vorige alinea eigenlijk iets anders, namelijk dat goed géén enkele relatie heeft met slecht.
Om het goede te laten bestaan moet het slechte ophouden, dat is alles, zo simpel is het. Geen strijd tussen de twee!
Als we nu in onszelf zouden kijken, dan kunnen we deze twee tegenstellingen ook in onszelf vinden, deze dualiteit. We zijn van binnen veel en met heel veel in conflict. Ok resume, dus we hebben de conclusie getrokken dat goed niet kan niet ontstaan daar waar slecht is. Slecht kan niet veranderen in goed, als in een proces en is daarmee ook geen kwestie van tijd. (een proces is een kwestie van tijd).
De vraag die hieruit voortkomt is, wat is dan ‘slecht’? We zullen alleen weten wat goed is als alles wat slecht is dat niet is. Laten we een paar voorbeelden stellen. Ik ben een Nederlander of ik ben een Duitser, een moslim of een Jood, een Feyenoorder of een Ajacied, een homo of een hetero of iets wat bij de huidige tijd aansluit: gevaccineerd of ongevaccineerd. Is één van de twee dan slecht? Tsja, voor de één wel en voor de ander niet. Zien we het al? Waar ik op doel is de verdeeldheid, de tweespalt.
Zolang er iets is dat ons verdeeld, zullen er conflicten zijn…
Zo lang er verdeeldheid is tussen bijvoorbeeld rassen (als dat überhaupt al bestaat), politieke voorkeur, medische status, kleur van de huid, seksuele voorkeur, zullen er conflicten zijn. Het zijn feiten die we overal in onze geschiedenis zien. Deze verdeeldheid heeft altijd geleidt tot uitsluiting, tot conflicten, tot oorlogen waarbij mensen elkaar doden. DAT is slecht! Hopelijk zijn jullie het me eens. Kijk met deze blik eens naar het heden…
Ik hoop dat jullie ook zien dat er mensen en organisaties zijn die deze verdeeldheid ondersteunen, die het goedkeuren. Dat er religies en regeringen zijn die verdeeldheid hebben gesteund, die oorlogen hebben gesteund. En wij steunen het door ons bij deze organisaties aan te sluiten, door erop te stemmen, door er aan mee te doen. Zien jullie dit? Ik bedoel elke vorm waarin we zeggen: Jij mag niet in ons clubje omdat (vul maar in…)
Als het ons nu eens zou lukken om daar eindelijk vrij van te zijn, écht vrij van zijn!? (John Lennon zong er al over) En niet van ja, je hebt een punt, maar we zijn nu eenmaal gewelddadig en het zit in onze aard om te veroveren en oorlogen te voeren. Bullshit. Beeld je een moment in dat we het uiteindelijk normaal vinden dat we in één genadeklap een miljoen mensen kunnen uitwissen, de technieken, de wapens liggen klaar, geen probleem. Na iedere oorlog en groot conflict zijn er organisaties gevormd, monumenten opgericht en beloftes gedaan dat we dit nooit meer doen. En tegelijkertijd gaan we door met het ontwikkelen van deze wapens en gaan we door met verdeeldheid zaaien. Zouden we ons nu eindelijk eens kunnen bevrijden van dit hele idee? Zouden we ons kunnen bevrijden van dit conflict IN ONS? Kunnen we de verdeeldheid in onszelf als eerste beëindigen? En die mensen organisaties laten bouwen? En dan organisaties gebruiken voor een nieuw wereld. Niet zoals nu dat we organisaties gebruiken om ons te bevrijden van conflicten. We zien dat het niet werkt…
Dus kunnen we, ieder van ons, stoppen met alles wat ons scheidt van de ander, dan hoeven we niet te zoeken naar het goede. Dan bloeit het goede, dan bloeit God. De schoonheid daarvan is eindeloos.
Imagine all the people Livin' life in peace You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one - John Lennon, Imagine (1971)
Pingback: Wat is onze verantwoordelijkheid | ZielsMissie artikel