Hoe gaat het met je? | ZielsMissie artikel

Hoe gaat het met je?

Misschien wel één van de meest gestelde vragen aan elkaar.
Maar staan we er wel eens even bij stil voordat we antwoord geven?

Sta jij er eigenlijk wel eens even bij stil, om bij jezelf in te checken en na te gaan hoe je je voelt?

Ja natuurlijk schiet dat er bij in, dat begrijp ik wel!
-> de wekker gaat, kinderen naar school, naar werk, huishoudelijke taken, eten koken, avondprogramma, sporten, slapen en het riedeltje herhaalt zich weer. Er is altijd een reden om niet in te checken en maar door te gaan.

Je zou ook bewust een moment kunnen nemen om stil te staan, even diep adem te halen en je systeem even een moment van rust te geven. Je systeem even op stationair te zetten in plaats van altijd in de versnelling.

Het kan altijd he, in de auto, op de wc, achter je pc. Je kunt het nu doen als je wilt, adem dan via je neus heel je buik vol met lucht en adem daarna via je mond, alsof je heel zacht tegen het vlammetje van een kaars aan blaast, zo lang mogelijk uit. Doe je ogen maar dicht als je dit doet (niet in de auto 😉

Je merkt gelijk wat dit met je doet.
Zo simpel is het. We doen het alleen niet.

Wat we vervolgens nog aan bovenstaande kunnen toevoegen is #aandacht.

Aandacht? Ja aandacht. Jezelf even bewust worden van de signalen die je lijf doorgeeft. Kijk als je nu sokken aanhebt, dan voelde je deze zonet nog niet om je voet zitten en nu je er aandacht voor hebt wel. Dat is wat ik met aandacht bedoel.

Met deze aandacht kunnen we ons lichaam scannen terwijl je doorgaat met de ademhaling zoals ik hierboven omschreef. Je kunt je inbeelden dat je naar de plek toe ademt die je scant, vervolgens adem je weer lang uit zoals hierboven. Je kunt beginnen bij je voeten en even voelen hoe deze op de grond rusten. Je kunt je tenen scannen, houd ik deze krom en constant gespannen? Zo kun je langzaam je weg naar boven maken en steeds even contact maken met dat lichaamsdeel wat je scant. Is het gespannen en waarom eigenlijk? En je kunt de keuze maken om te ontspannen op die plek.

Als je dit doet zul je merken dat je niet langer wordt meegevoerd in een gedachtenstroom of in de waan van de dag, maar dat je even inchecked bij jezelf. dat je even aardt, even ‘in je lijf’ komt. Je zou het meditatief kunnen noemen.

Als je dit vaker doet, dan zul je ook de verschillen gaan herkennen. Zo van, hey dit zat er de vorige keer nog niet. Een spanning in je buik bijvoorbeeld. Of dat je merkt dat je borstkas beklemd aanvoelt. Je zou mogelijk zelfs kunnen benoemen wat het is. Maar het belangrijkste is dat je het herkent, erkent en in dat moment ontspant, waardoor het je systeem uit kan.

Want net als met je sokken, waarvan je op een gegeven moment niet meer voelt dat je ze aanhebt. Zo voel je ook van bepaalde spanningen niet meer dat je ze hebt. Emoties die opkomen, maar die we wegslikken of onze adem ophouden, zelfde verhaal. Het slaat zich op in je systeem en je gaat er simpelweg aan voorbij als je je weer mee laat voeren in de waan van de dag.
Maar geloof me, het zit er en het blijft er zitten. Het stapelt zich op met alle gevolgen van dien.

Als je deze oefening doet en je aandacht wordt steeds weg getrokken of je denkt van, Ja de groeten. Dan kun je je ervan verzekeren dat er iets zit waar je eigenlijk liever geen contact mee maakt, omdat het of pijn doet, je bang maakt, verdriet oproept etc. Je beschermings mechanisme kickt dan in. Ooit heeft dit mechanisme voor je gewerkt en ik weet zeker dat jij dit nog heel lang vol kunt houden, zo sterk ben je wel. Als dat is wat je wilt, prima.

Maar als je deze oefening doet, er voor open staat. Durf dan ook eens het verlangen te voelen wat eronder ligt, het verlangen om deze spanning te laten gaan.

Liever samen doen? Als je het spannend vindt, of je merkt dat jouw beschermingsmechanisme je steeds tegenhoudt in dit proces, dan kan ik je natuurlijk ook helpen. Dan doen we dit samen. Ik heb dit inmiddels al heel vaak gedaan en ik help je op een zachte manier door deze stukken heen.

Neem gerust contact op.

– Barry

#ademwerk #transformatie #coaching #lichaamswerk #innerlijkerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

error: Kopiëren en rechtermuis uitgeschakeld.