💥 Oorlog 💥 (en het conflict IN ONS) | ZielsMissie artikel

💥 Oorlog 💥 (en het conflict IN ONS)

Waarom gaan we als mensheid eigenlijk nog steeds in oorlog met elkaar? Hoe lang zouden we als mensheid nu al bestaan en wat hebben we intussen geleerd? Vraag jij je dan ook wel eens af waarom ontbreekt het die ‘intelligente’ mensheid, die zich zo onvoorstelbaar technologisch heeft ontwikkeld, met al die intelligentie, dan toch aan compassie?

Na iedere oorlog en groot conflict zijn er organisaties gevormd, monumenten opgericht en beloftes gedaan dat we dit nooit meer gaan doen. Maar tegelijkertijd gaan we wel door met het ontwikkelen van steeds grotere en gevaarlijkere wapens en gaan we door met het zaaien van verdeeldheid.

We voeren oorlog in naam van het ‘goede’, we helpen een ander land in hun strijd of trekken zelf ten strijde tegen ‘het kwaad’. En zo heeft er in naam van ‘het goede’ al heel wat ‘kwaad’ plaatsgevonden. Denk bijvoorbeeld aan de kruistochten vroeger, tal van oorlogen, maar ook de strijd tegen het terrorisme bijvoorbeeld.

Boeken, films, magazines, kinderverhaaltjes alles staat er vol van, het goede strijdt tegen het kwade. Het kwaad komt omhoog en wordt bestreden, keer op keer. Maar zou het echt zo zijn dat het goede ‘strijdt’? Zou het kwaad overwonnen moeten worden en komt daar dan iets goeds uit voort? Als goed voortkomt uit iets kwaads, is het dan wel echt iets goeds? Als goed afhankelijk zou zijn van kwaad, dan is het niet iets goeds!

De één kan de ander niet worden, het zijn twee totaal verschillende dingen!

Toch hebben we de twee vreselijk door elkaar gehaald en zijn we in de veronderstelling dat we moeten vechten, dat we moeten strijden. We moeten weerstand bieden, het slechte bestrijden, het slechte wegwerken om goed te zijn.

In onszelf houden we dit al eeuwig durende conflict tussen deze twee ook staande, deze dualiteit. Van binnen zijn we veel en met heel veel in conflict.

Wat zorgt dan voor deze conflicten? > verdeeldheid!

Zo lang er verdeeldheid is tussen bijvoorbeeld rassen (als dat überhaupt al bestaat), politieke voorkeur, medische status, kleur van de huid, seksuele voorkeur, zullen er conflicten zijn. Het zijn feiten die we overal in onze geschiedenis zien. Deze verdeeldheid heeft altijd geleidt tot uitsluiting en daardoor tot conflicten, tot oorlogen waarbij mensen elkaar doden. DAT is niet goed!

Ik hoop dat jullie ook zien dat er mensen en organisaties zijn die deze verdeeldheid ondersteunen, die het goedkeuren. Dat er religies en regeringen zijn die verdeeldheid hebben gesteund, die oorlogen hebben gesteund. En wij steunen het door ons bij deze organisaties aan te sluiten, door erop te stemmen, door er aan mee te doen.

Zouden we ons nu eindelijk eens kunnen bevrijden van dit hele idee? Zouden we ons kunnen bevrijden van dit al eeuwig durende conflict IN ONS? Kunnen we de verdeeldheid in onszelf als eerste beëindigen? En dan organisaties bouwen, in plaats van dat we organisaties gebruiken om ons te bevrijden van een conflict. We zien dat het niet werkt.

Dus kunnen we, ieder van ons, stoppen met alles wat ons scheidt van de ander, dan hoeven we niet te zoeken naar het goede. Dan bloeit het goede, dan bloeit het Goddelijke. De schoonheid daarvan is eindeloos. 💫🍀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

error: Kopiëren en rechtermuis uitgeschakeld.